Záujem Slovákov o spotrebné úvery opäť narástol

30.04.2014 Bratislava

Bratislava 30. apríla (TASR) - Záujem o spotrebné úvery medziročne opäť vzrástol. Kým minulý rok za prvý štvrťrok banky poskytli úvery obyvateľstvu v celkovej sume 335,6 milióna eur, tento rok to bolo o 29,3 % viac. Aj napriek tomu stále platí, že Slováci si viac sporia, ako požičiavajú. V Európskej únii (EÚ) patria obyvatelia Slovenska k tým najmenej zadlženým, menej bankám dlžia v prepočte na hlavu už iba obyvatelia šiestich ekonomík.

Slováci najčastejšie siahajú po úveroch práve v jarných mesiacoch. Často ich využívajú na rekonštrukciu či zveľaďovanie svojho bývania. Pritom záujem je tak o nové úvery, ako aj o konsolidáciu tých starších. Podľa prieskumu Poštovej banky sa medziročne zvýšil objem nových úverov až o 37 %. Priemerná suma jedného úveru vzrástla o 24 %, čo je približne 3750 eur. Pri konsolidácii platí, že klienti majú záujem nielen o vyplatenie starších a menej výhodných úverov, ale aj o získanie peňazí navyše.

V Európskej únii je trend úverovania omnoho väčší. Najväčšími dlžníkmi v únii sú Luxemburčania. V tejto krajine na jednu hlavu pripadá úver z banky v objeme viac ako 68.000 eur, teda 18-krát viac ako na Slovensku. Luxemburčania dlžia banke v priemere dvakrát toľko ako druhí najväčší bankoví dlžníci, ktorými sú Švédi. Vyše 20.000 eur má ale z banky požičaných aj priemerný obyvateľ Cypru, Holandska, Írska, Británie a Fínska.

Po úvere častejšie siahajú ženy (53 %) ako muži. A hoci si nežné pohlavie požičiava nižšie sumy, rozdiely sa pomaly stierajú. Kým za 1. štvrťrok 2013 si v priemere zobrali úver o 480 eur nižší ako muži, za rovnaké obdobie tohto roka to bolo len o 445 eur menej. Výrazný rozdiel je však vo vekovej skupine do 35 rokov, kde rastie záujem o úver práve medzi mužmi. V prvom štvrťroku 2014 tvorili až 65 % záujemcov.

Najčastejšie si úver v Poštovej banke brali obyvatelia Nitrianskeho kraja (16 %). Nasledujú Košičania (15,5 %) a Bystričania (13,6 %). Najväčší nárast záujmu o úvery však prejavili Prešovčania a Bratislavčania. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka sa ich záujem zvýšil viac ako o 17 %.
 

Vyberte región